Kijevi csirkemell

Kijevi csirkemell

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • bors (őrölt)
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg sajt
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 mokkáskanál tárkonylevél
  • fél mokkáskanál mustár
  • 8 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • olaj

A kijevi csirkemell egy híres és ízletes étel, amely Ukrajna fővárosáról, Kijevről kapta nevét, és az évek során számos országban népszerűvé vált. Ez az étel egy különleges vajas töltelékel töltőt csirkemellbő áll, amelyet ropogós bundába burkolnak, majd ki sütnek. A kijevi csirkemell elkészítése meglehetősen időigényes és munkaigényes folyamat, de az eredmény kárpótol mindenkit az odafigyelésért.

A kijevi csirkemell egy különleges étel, amely ötvözi a mogyorós, vajos töltelék krémesességét a csirkehús szaftosságával és a ropogós bundával. Általában citromkarikával vagy zöldfűszerrel díszítik, és gyakran krumplipürével vagy más körettel tálalják. Ez egy igazi különlegesség azoknak, akik szeretik az elegáns és ízletes ételeket.

Elkészítés

A csirkemellfiléket megmossuk, szárazra töröljük. Bevágjuk, majd kihajtjuk őket. Ezután kb. fél centi vastag, téglalap alakú szeletekké klopfoljuk. Ezt úgy a legjobb, ha egy darab folpakot teszünk a húsra.

A szeleteket meghintjük egy kevés sóval és borssal, majd a hűtőbe rakjuk, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez összekeverjük a vajat és a reszelt sajtot, majd a citromlével, egy kevés sóval, a felaprított tárkonnyal, a mustárral és egy leheletnyi borssal ízesítjük. Kb. 15 percre a mélyhűtőbe tesszük, hogy kézzel formázható legyen.

A fűszeres vajat elosztjuk a hússzeletek közepén, ráhajtjuk a húst, majd felgöngyölítjük, ahogy a töltött káposztát szoktuk.

A töltött csirkemelleket megforgatjuk a lisztben, a felvert tojásban, majd a zselemorzsában. Végül bő, közepesen forró olajban (vagy olajsütőben) 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve lecsepegtetjük.

Erdeti recept: mindmegette.hu