Almás pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 4 evőkanál tejföl
- zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 1 kg piros alma
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- citromlé
A tetejére:
- porcukor
Arany barnára sült, gondosan elkészítet, omlós tésztában illatos, fahéjas, édes és egyben savanykás alma reszeléket ízlelhetünk!
Elkészítés
A tésztához a sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, és kifacsarjuk. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és citromlével.
Hűtés után a tésztát 2 részre osztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra.
Egy 38x26 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, erre kerül az első adag kinyújtott tészta, megszurkáljuk egy villával és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Erre terítjük szét az almás tölteléket, majd lefedjük a kinyújtott tészta másik felével. A tetejét is megszurkáljuk.
180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30-40 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk és kockára vágva tálaljuk.
Erdeti recept: mindmegette.hu