Almás pite

Almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 4 evőkanál tejföl
  • zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 1 kg piros alma
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • citromlé

A tetejére:

  • porcukor

Arany barnára sült, gondosan elkészítet, omlós tésztában illatos, fahéjas, édes és egyben savanykás alma reszeléket ízlelhetünk!

Elkészítés

A tésztához a sütőport, a sót és a lisztet összekeverjük, majd a hideg vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a cukrot, a tejfölt és alaposan összegyúrjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük.

Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, és kifacsarjuk. Ízesítjük cukorral, fahéjjal és citromlével.

Hűtés után a tésztát 2 részre osztjuk, és lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra.

Egy 38x26 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, erre kerül az első adag kinyújtott tészta, megszurkáljuk egy villával és megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával. Erre terítjük szét az almás tölteléket, majd lefedjük a kinyújtott tészta másik felével. A tetejét is megszurkáljuk.

180 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 30-40 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk és kockára vágva tálaljuk.

Erdeti recept: mindmegette.hu