Joghurt

Joghurt

Hozzávalók:

A joghurthoz:

  • 1 l teljes tej (min. 3,7%-os zsírtartalmú)
  • 7 dkg joghurt élő és aktív kultúrákkal

A reggelihez:

  • 1 bögre teljes kiőrlésű zab
  • 1 bögre joghurt
  • ízlés szerint olajos magvak
  • ízlés szerint gyümölcsök

A joghurt egy tejtermék, amelyet erjesztett tejből készítenek. Ez a finom és tápláló étel évszázadok óta része az emberi étrendnek, és számos kultúrában készül és fogyasztják. A joghurt készítése során tejet erjesztenek jóindulatú baktériumok segítségével, általában olyan baktériumtörzsekkel, mint a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus. Ez a fermentációs folyamat megváltoztatja a tej állagát és ízét, valamint hozzáad néhány táplálkozási előnyt is.

A joghurt sokféleképpen fogyasztható: önmagában, müzliben, smoothie-kban, desszertként vagy akár sós ételek kísérőjeként is. Nagy népszerűségét részben egészséges tulajdonságainak és változatosságának köszönheti, így bármilyen étkezés részévé tehető. Azok számára, akik laktózintoleranciában szenvednek, elérhetőek laktózmentes joghurtok is, így szélesebb körben élvezhetik ennek az ételnek az előnyeit.

Elkészítés

Öntsünk egy liter teljes tejet egy serpenyőbe, és helyezzük a tűzhelyre közepes lángon. Az 82°C hőmérséklet eléréséig melegítsük a tejet. Fontos, hogy időnként megkeverjük, hogy elkerüljük a bőrképződést vagy az alján való odaégést.

Amint a tej eléri a 82°C-ot, vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről, és hagyjuk lehűlni 44°C-ra. Ehhez lehet szükség hűtőre vagy hűtőzacskóra, hogy gyorsabban lehűljön.

Vegyünk 7dkg bolti joghurtot, amelynek élő és aktív kultúrája van. Ezt a joghurtot keverjük össze egy csészevel a tejböl.Öntsük vissza a joghurt-tej keveréket a serpenyőbe a lehűlt tejhez, és alaposan keverjük össze. Ügyeljünk arra, hogy a keverék hőmérséklete ne csökkenjen 44°C alá. Ha szükséges, óvatosan melegítsük fel rövid időre.

Öntsűk a keveréket kisebb üvegekbe. Helyezzük az üvegeket egy meleg helyre, amely körülbelül 44-46°C hőmérsékleten tartja őket. Ezt a hőmérsékletet megőrizhetjük például egy meleg vízzel teli medencében vagy a sütöben.

Hagyjuk állni az üvegeket 6-12 órán keresztül, hogy a joghurt besűrűsödjön és az élő kultúrák beinduljanak. Minél hosszabb ideig hagyjuk állni, annál sűrűbb és savanykásabb lesz a joghurt.

A zabot és a joghurtot keverd össze, hagyd kicsit állni, hogy a zab megszívja magát. Szeleteld fel a gyümölcsőket, tedd a kására a magvakkal együtt.

Erdeti recept a joghurthoz: ownshiftology.com

Erdeti recept a reggelihez: cookpad.com